söndag, juni 08, 2008

Bladlus i trängsel

Vid husknuten står en ros, en Maiden´s Blush. Med förskräckelse ser jag att den är totalt nerlusad av små ljusgröna bladlöss. De ytor som inte är täckta av bladlöss fyller vita flygare upp. Som grädde på moset knölar sig en larv fram mitt i trängseln.

Jag är ingen direkt tillskyndare av giftsprutor men idag åkte sprejflaskan fram.
Nu jäklars är det slutlusat!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar vara ett riktigt lusår i år! Vår jättestora buskros hade klasar av löss på varenda knopp. Jag tar vattenslangen, väntar till vattnet är riktigt kallt, sedan besprutar jag de rackarna. Håller handen bakom varje knopp, så att de inte skall brytas. Detta är förvånandsvärt effektivt men kan med fördel upprepas någon tid efter. /Ruben

Hasse Wester sa...

Det här blir dagens trädgårdscitat - ´´Som grädde på moset knölar sig en larv fram mitt i trängseln´´.

Bloggblad sa...

Uj... nu påminde du mig om att jag såg några löss på rosknopparna häromdagen... ingen rast, ingen ro...

Malin sa...

Inte detta också...lus...helt rätt på dom bara...Gäller att de vet sin plat från första början...
Verkar var ett "fruktsamhetens" år...(hur lät det)...så även på lusfronten...var längesedan som det blommade så idogt överallt och i buskagen har det surrat av bin som jobbar...
Stannade till härm dan och undrade vad det var för någon slags maskinmn var Berberisbusken som hade fullt med bin som lät...

Kram från Malin

Lilla B sa...

ruben: Jag har gjort så där tidigare och visst funkar det efter upprepade behandlingar. Men nu var det mera ohyra än ros. Förskräckligt illa så jag högg till effektivt. Sprut o slut!

Lilla B sa...

slottsträdgårdsmästaren: Jag förstår att du kan tänka dig hur det såg ut :)

Lilla B sa...

bloggblad: Odlarens möda har inget slut.Så är det.

Lilla B sa...

malin: När torkan sätter in och sockerhalten i bladen ökar då sitter lössen där på kalas.
Såg att det var massor av äppelkart, förresten. Hoppas att rönnbärsmalen hittat andra boningar än äpplena.

Anonym sa...

Närdu säger det så har jag lagt märke detta...men har inte haft en aning om varför det altid ska "lusa till sig" då värmen kommer...Så mycket kunskap du sitter inne med...Kom inget regn här i natt så blir att gå en vända md vattenslangen innan jobbet...har hittat en slangvinda på hjul i modell äldre ute i garaget och den drar jag runt på..den fungerar perfekt...

Kram från Malin!

Anonym sa...

Så sant - det är törstiga rosor som blir värst angripna. Lika viktigt som att spruta vatten på lössen är alltså att ge rosen ordentligt med vatten.
Kostigt nog inget lusangrepp på Flädern ännu och blommorna har börjat slå ut. Kanske man hinner skörda före lössen. Det blir visserligen ingen proteinberikad dricka, men ändå. När jag skördat får lössen frossa bäst de vill.
GJ

FO - 2 sa...

Amen! ;)))

Lilla B sa...

malin: Nog behövs det vatten. Här är fnösketorrt. Gräsmattan struntar jag i, den är tålig men de nyplanterade måste få lite omsorg.

Lilla B sa...

GJ: Fläderblomssaft som är så gott! Har fått några flaskor av min syster.
Håller värmen i sig kommer strax nyckelpigorna. Man kan hoppas iallafall.

Lilla B sa...

ida: Jodu! :))

Anonym sa...

löss hör till värmen. De älskar det här vädret. Jag sprutar med ganska hårt vattenstråle från slangen varje kväll, det funkar jättebra!

Lilla B sa...

matte: Jag har inte riktigt ork att stå med iskalla brunnsvattnet varje kväll. Men det fungerar om man är ihärdig, jag har provat förr. Men uppenbarligen blivit latare med tiden.